02 HET DRIELUIK MICHAEL
2016 - 2020


[tekst en performance]

concept:    Olivier M. Herter
spel:       Aline Cornelissen
            Olivier M. Herter
tekst:      Michaël Schulz le Fèvre
dank aan:   Anna Luyten
            Anthony van Gog
            Bert Luppes
            Joost Horward


partners:   De School van Gaasbeek             


Het drieluik Michaël is de uitkomst van een meerjarig artistiek onderzoek naar het woord en het spreken, naar de rol van de spreker en de toehoorder.

    het was hier 
    hier was het dat het was dat 
    jij 
    en ik 
    niet eerder 
    maar zaten zoals 
    eens
        (uit Eee voordracht)

Het resultaat is een lyrisch-filosofisch theaterwerk in drie delen, dat beweegt langs het poëtische en het theatrale, langs woord en gebaar, langs vorm, betekenis en connotatie, in een poging te spreken, om woorden te vinden voor ..?, strevend naar begrip, en aan het begrip voorbij.

   het was niet
   hier was het dat het was dat
   wij niet zeiden dat
   niet zeiden dat
   het anders was dan hier
   het was anders hier
   hier was het
   maar anders
   hier was het maar anders

   hier
        (uit Een voordracht)

Het drieluik Michaël bestaat uit Een voordracht, t Manifest, en De tragedie. In het eerste deel wordt een (per keer) variërend tiental gedichten voorgedragen, waarin het dichterje gaandeweg de grip op de taal verliest, . In het tweede deel breekt hij met de vorm; in gedachten verzand, stapt hij op een lege vloer, op zoek naar een woord om te spreken. Met grootse, barokke taal zoekt het dichterje naar ruimte in en onder de taal, totdat roepen in de woestijn plaatsmaakt voor verstomming. In het derde deel wordt dan de Ander (gespeeld door Aline Cornelissen) gevraagd het stokje over te nemen, in een laatste poging tot wederhoor.

   hoort, dan, hoort
   de dichter heeft de taal vermoord!

        (uit t Manifest)

Het drieluik Michaël werd geschreven onder heteroniem Michael Schulz le Fevre, en was de afstudeervoorstelling van Herter aan de Toneelacademie Maastricht. Het onderzoek is gedeeltelijk uitgevoerd in residentie bij internationale kunstenaarsresidentie De School van Gaasbeek (BE).

Het werk was te zien bij Mayday Mayday van Campo Victoria in Gent, het Septemberfestival van De School van Gaasbeek en het jubileumfestival Het dansende denken van filosofiehuis Het zoekend hert in Antwerpen.

In 2021 werd aan Het drieluik een laatste akte toegevoegd. Deze intieme, en niet eerder uitgesproken vertelling vormt de definitieve afsluiting van het werk.




NL | EN