︎︎︎ INDEX
︎︎︎ OVER
︎︎︎ SONGS FOR A PASSERBY
︎︎︎ DAT HET WAS..
︎︎︎ EEN STAD VOORBIJ DE STAD
︎︎︎ HERFSTKUS: HET IS STIL
︎︎︎ NERGENS [VR-OPERA]
︎︎︎ THANK YOU
︎︎︎ HET DRIELUIK MICHAËL
︎︎︎ OPERA VAN DE VALLENDE MENS [VR-OPERA]



NL | EN

SONGS FOR A PASSERBY






VR-OPERA | LIBRETTO

Regie:          CELINE DAEMEN

Art-direction:  ARON FELS

Libretto:       OLIVIER M. HERTER

Compositie:     ASA HORVITZ

Productie:      STUDIO NERGENS 

Co-productie:   SILBERSEE, MUZIEKGEBOUW, VIA ZUID
In dit werk onderzoekt transdisciplinair kunstenaar Celine Daemen samen met Art Director ARON FELS, componist ASA HORVITZ en librettist OLIVIER HERTER hoe we ons verhouden tot een wereld die voorbijgaat. Wie zijn wijzelf daarin? Zijn wij ook iets dat voorbijgaat, of is er iets in ons dat blijft? Als bezoeker ben je zelf de hoofdpersoon en maak je met een VR-bril op een wandeling door een melancholische droom.

Hoe verhouden we ons tot een wereld van dingen die voorbijgaan? Zijn we er een onderdeel van? Of kijken we er alleen maar naar? Zijn we een lichaam, of hebben we een lichaam?

Ligt in die ambivalentie misschien de oorsprong van alle melancholie?

In SONGS FOR A PASSERBY loop je op eigen kracht, voorzien van een VR-bril, door een muzikaal droomlandschap. Je volgt je eigen 3D spiegelbeeld en passeert langs verschillende scènes: een stervend paard, een koor van prevelende mensen, twee spelende honden.

SONGS FOR A PASSERBY is een meditatieve queeste, waarbij je even uit de werkelijkheid treedt en naar jezelf kijkt. Als poppenspeler van je eigen lichaam begeef je je in een poëtische ruimte waarin de melancholische vraag opkomt: ga ik voorbij aan momenten, of gaan de momenten voorbij aan mij?

Eind augustus 2023 beleeft de VR-opera de internationale première op VENICE IMMERSIVE, de Extended Reality sectie van de 80th VENICE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (30 Augustus - 9 September 2023) van LA BIENNALE DI VENEZIA, waar het werk werd bekroond met de VENICE IMMERSIVE GRAND PRIZE op het 80TH VENICE INTERNATIONAL FILMFESTIVAL VENICE! Van 21 t/m 30 september was de Nederlandse première in het MUZIEKGEBOUW in AMSTERDAM.

︎︎︎ TEASER
︎︎︎ MAKING OF (VIDEO)